28/12/07

L'AIGUA UN BÉ COMÚ ?




L'aigua és un element essencial per a la vida i, en el nostre entorn, és un recurs limitat que no es pot malbaratar.
CARTA EUROPEA DE L’AIGUA
1. No hi ha vida sense aigua. L’aigua és un bé preciós, indispensable en totes les activitats humanes.
2. Els recursos d’aigua dolça no són inesgotables. És indispensable de preservar-los, controlar-los i, si és possible, incrementar-los.
3. Alterar la qualitat de l’aigua és perjudicar la vida de les persones i la dels altres éssers vivents que en depenen.
4. La qualitat de l’aigua ha de ser preservada a nivells adaptats a la utilització per a la qual està prevista i ha de satisfer especialment les exigències de la salut pública.
5. Quan l’aigua, després de l’ús, es retornada al medi natural, no ha de comprometre els usos posteriors que se’n faran, ja siguin públics o privats.
6. Per a la conservació dels recursos de l’aigua, és essencial el manteniment d’una protecció vegetal adequada –de preferència forestal– sobre els continents.
7. Els recursos de l’aigua han de ser objecte d’un inventari.
8. La bona gestió de l’aigua ha de ser l’objecte d’una planificació decidida per les autoritats responsables i competents.
9. La salvaguarda de l’aigua implica un esforç important de recerques científiques, d’informació d’especialistes i d’informació pública.
10. L’aigua és un patrimoni comú, el valor del qual ha de ser reconegut per tothom. Tots tenim el deure d’economitzar-la i d’usar-la amb compte.
11. La gestió de les existències de l’aigua hauria d’inscriure’s en el marc d’una conca natural hidrogràfica abans que en el de les fronteres administratives i polítiques.
12. L’aigua no té fronteres. És un recurs comú que necessita una cooperació internacional.
Estrasburg, 6 de maig de 1968.
Litres d'aigua malversats per una aixeta mal tancada!
Una aixeta gotejant perd 1000 l/mes
Una aixeta amb una raig d’1 mm perd 6.000 l /mes
Una aixeta amb un raig de 3 mm perd 50.000 l/mes
Una aixeta amb un raig de 9 mm perd 150.000 l/mes
Una aixeta amb un raig de 12 mm perd 850.000 l/mes

El consum de l'aigua a les cases és una informació que desconeixem.
En la següent taula teniu valors aproximats del consum d'aigua domèstica.
RENTADORA
220 a 250 litres
RENTAPLATS
250 litres
CUINAR I BEURE (per persona)
2 a 4 litres
DUTXAR-SE
70 litres (5 min)
PRENDRE UN BANY
200 litres
RENTAR-SE LES DENTS (aixeta oberta)
30 litres
RENTAR-SE LES MANS
1,5 litres
AFAITAR-SE (aixeta oberta)
de 40 a 75 litres
RENTAR EL COTXE (mànega)
500 litres
DIPÒSIT WC
de 10 a 15 litres
RENTAR PLATS A MÀ
100 litres


Comprova amb la següent taula el consum domèstic a casa teva d’un cap de setmana.
Activitat o Aparell
Capacitat o Consum
Vegades usat/dia 1
Vegades usat dia 2
N. persones família
Consum familiar
Dutxa (4 MINUTS)
70




Banyera
200-300




Rentar mans
1.5




Dipòsit wc
12




Rentadora
235




Rentar plats a mà
100




Rentaplats
250




Cuina i beguda per persona
4




Netejar cotxe
500




Afaitar-se
55




Rentar dents
30




a. Quina és l'activitat o aparell que puja més el consum de l'aigua?
b. Quina activitat o aparell és prescindible i quina no?
c. Què creieu que USEM o ABUSEM de l'aigua?
Eco-consells per a una bona utilització de l’aigua
El primer pas per garantir l'abastament d'aigua en el futur és reduir el seu consum , amb mesures d'estalvi que es poden aplicar tant a casa com als llocs de treball o estudi.
  • És convenient tancar l'aixeta quan no necessitem l'aigua, com per exemple mentre ens ensabonem a la dutxa o quan ens rentem les dents.
  • Les fuites incrementen el consum d'aigua en milers de litres. Quan detecteu una pèrdua d'aigua a les aixetes, a les cisternes o a les conduccions d'aigua, comuniqueu-ho immediatament a consergeria o al servei de manteniment. Si us succeeix a casa, aviseu ràpidament al vostre lampista habitual.
  • El wàter no s'ha de fer servir com a paperera, ja que a més d'abocar-hi substàncies contaminants malgastarem aigua inútilment.
  • Instal·leu sistemes d'estalvi d'aigua a les aixetes, com airejadors o limitadors de cabal. Permeten reduir el consum a la meitat.
  • Els nous models de wàter disposen de cisternes de menor capacitat (6 litres en comptes de 10), sistemes d'interrupció que permeten tallar la sortida l'aigua, i sistemes de doble descàrrega per escollir el cabal d'aigua que volem
  • En qualsevol aixeta, els sistemes monocomandament permeten estalviar aigua en reduir el temps per trobar la temperatura ideal. A la dutxa, els sistemes termostàtics milloren encara més aquesta funció, ja que l'aixeta regula la barreja d'aigua en funció de la temperatura que fixa l'usuari.
  • En comprar una rentadora o un rentavaixelles, comproveu que tinguin un baix consum d'aigua i d'energia. Hi ha models que disposen de certificats ecològics que regulen el consum en funció de la càrrega, o que tenen una opció d'estalvi d'aigua. Quan els feu servir, ompliu-los bé i estalviareu prop d'un 25% d'aigua.
  • No és convenient rentar amb mànega, ja que el consum d'aigua és molt elevat. Els patis i terrasses es poden rentar amb escombra, i els cotxes amb esponja i galleda, o al túnel de rentat.
  • Abocar residus i productes de neteja a l'inodor incrementa innecessàriament la contaminació de les aigües residuals, i en dificulta sobretot la depuració.
  • Utilitzeu només productes de neteja biodegradables, i feu servir la quantitat de sabó i detergent estrictament necessària.
  • Les puntes de cigarreta no es poden llençar a l'inodor, ja que contenen nicotina, quitrà i altres productes contaminants que s'incorporen al cicle de l'aigua.
  • No aboqueu l'oli de cuina per la pica, porteu-lo a una deixalleria. Pot contaminar l'aigua, afavoreix la formació d'escuma, i potencia la proliferació d'organismes que dificulten la depuració. (1 litre d’oli contamina més de 11.000 litres d’aigua)
  • Els residus sòlids higiènics, com compreses, gases i cotó, obstrueixen les plantes de tractament d'aigües residuals i no s'han de llençar per l'inodor.
  • Utilitzeu amb moderació els productes anticalcaris, ja que incrementen la corrosivitat de l'aigua i afecten negativament als microorganismes encarregats de la depuració de les aigües residuals.
  • No aboqueu pintures i dissolvents per la pica, ja que alguns d'aquests productes contenen materials altament contaminants, com metalls pesants. És millor guardar la pintura sobrant per a un proper ús i, si l'hem de llençar, portar-la a la deixalleria.
  • Abans de desembussar les canonades del wàter o de l'aigüera amb productes químics, que contenen sosa càustica, àcids i altres productes tòxics, proveu d’utilitzar el desembussador manual.
  • Tant als jardins com a l'interior dels edificis, les plantes i els arbustos adaptats al clima mediterrani tenen una menor necessitat d'aigua. Hi ha moltes espècies decoratives autòctones igual de boniques que les foranies, i suporten molt millor la sequedat.
  • Eviteu regar durant les hores de més calor, ja que augmenta l'evaporació i es perd una part important de l'aigua.
  • Canviem els nostre jardins verds de gespa per d’altres més adients al nostre clima mediterrani: malbaratem l’aigua i contaminem l’aquïfer amb els nitrats que necessita la gespa per mantenir-la verda.
  • A les zones de gespa, i especialment durant l'estiu, convé mantenir una mida més alta per conservar la humitat del sòl. Això redueix la necessitat de reg i permet estalviar aigua.
  • Inclús adoptant totes aquestes mesures ben segur que caldrà mantenir un preu raonable per el consum D’AIGUA VITAL, PERÒ CALDRÀ AUGMENTAR CONSIDERABLEMENT EL PREU DE L’AIGUA PER LES PISCINES I SOBRETOT PER LA GESPES, JA QUE NO PODEM MANTENIR, DE CAP MANERA, UNES ESPÈCIES FORANES (RAIGRÀS, FLEO, O FESTUQUES) PER TENIR UN PAISATGE DE TIPUS NÒRDIC AMB UN CLIMA MEDITERRANI COM EL NOSTRE.
  • El problema de l'aigua a Espanya i a Catalunya és de mala gestió. Sembla evident que més efectiu que establir quotes de racionament seria fomentar-ne l'ús responsable. Però veig difícil que arrelin les mesures d'estalvi que es recomanin si no s'augmenta el preu d'aquesta.
  • Veig més adequat que es gravi el consum sumptuari (piscines i gespes) i el contaminant.
  • Amb el que no estic d'acord és amb el fet que s'augmenti el preu de l'aigua per a usos agrícoles, o que se'n restringeixi la disponibilitat per a l'agricultura, malgrat que consumeix prop del 80 % de les aigües disponibles. I no tant per no agreujar la precària situació del sector, sinó perquè els cultius agrícoles, a través de la transpiració de les fulles, fan de gran depuradora de les aigües superficials; i amb la fotosíntesi restableixen els nivells d'oxigen a l'atmosfera, de manera que contraresten l'efecte hivernacle, absorbint CO2.
  • El que s'hauria de fer és millorar: els canals i les conduccions per evitar pèrdues, així com substituir el reg per inundació per sistemes com el degoteig o la micro-aspersió, per tal de millorar-ne l’eficiència i per tant el consum.
TOTS HEM DE TIRAR DEL CARRO PER EVITAR QUE ENS QUEDI TRABAT DINTRE DEL PEDREGAR.