D'un temps cap ací le llet de cara al productor ha pujat de preu des de 0,30 € fins a 0,45 €, en poc menys de 4 mesos ha incrementat un 50% el preu.
La causa principal es que no hi ha llet en pols.
El preu de la llet a nivell mundial depend sempre del preu de la llet en pols, d'altra banda la llet en pols és necessaria per a quasi tots els productes làctics elaborats: iogurt, formatges frescos, etz.
Causes.-
1. El 50% de la llet en pols la produeix i la ven Oceania: Australia i Nova Zelanda; des de fa un any i mig hi ha sequera a tota la Zona. La producció ha disminuït i com que la producció és de caire extensiu han de sacrificar caps de bestiar per poder sobreviure els restants.
2. La CEE ha estat subvencionant els estocs de llet en pols i mantega fins fa 3 anys, però la Política Àgraria Comunitaria (PAC) era una carga molt gran pels presupostos de la CEE i va deixar de fer-ho, ara no hi ha estocs i per tant no hi possibilitat de regular el preu de la llet en pols, ni de la mantega
3. Quan hi ha abundància de llet els que posen el preu son les centrals de distribució i les grans superfícies(Dia, El Corte Inglès, Eroski, ...). Imposen les marques blanques que son més barates, ja que per fidelitzar clients les posen a preu de cost i fan que les marques de les centrals lleteres siguin més cares, a més a més fan trampes comercials com per exemple posar la seva a l'alçada de la ma i la de la central lletera amagada al prestatge més alt o al de baix de tot per així no poder-lo veure.
4. Quan n'hi ha mancança de llet el preu l'imposa la central lletera (Llet NOSTRA, ATO, Pascual, Puleva, ...). Com que no tenen llet, primer volen vendre la seva marca, no vol fer maquiles (envasar la seva llet amb la marca blanca de la gran superfícia) i per tant les marques blanques son més cares o bé no n'hi ha. Tot i així continuen amagant les de les centrals lleteres.